Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ACTIONJUL (24.12.10 )

“De fire store”, Morgan Kane og Knut Gribb viser at julehefter kan være med enn slappe stripesamlinger.

Av: Frank Flæsland

Knut Gribb av Sverre Årnes og Ivan Andreassen er basert på første del av et radiohørespill fra 1998, og med historie fra 1935 er “Redselen fra Krokskogen” et lite tidsbilde med mord og mystikk i høysetet. Tegningene er klassiske i stilen, med gode miljø- og persontegninger, men med litt tamme actionsekvenser. Et hefte som kan være verdt å se nærmere på, og med 23 episoder å ta av, kan det gjerne bli mer av dette ved en senere anledning.

Morgan Kane – El Gringo var en liten overraskelse i år. Serien av Ernst Meister (eller Ernst Vevle Olsen,som han kalte seg den gang) og Louis Masterson (Kjell Hallbing) tåler ikke tidens tann, og skriker etter bedre fargelegging eller i alle fall mer nøyaktig reproduksjon av disse. Utenom selve serien får vi bakgrunnsstoff om bøkene, en “biografi” om hovedpersonen og nederst på hver serieside sitater fra en rekke av bøkene. Hvis du er fan av serien og ikke har albumet fra 1974 kan dette være noe å kikke på, ellers styr unna.

“De fire store – Julen 1898” byr på en rekke kortere historier der Henrik Ibsen, Alexander Kielland, Jonas Lie og Bjørnstjerne Bjørnson m.fl. må slåss for alt som de har kjært, f.eks. mat og penger… I motsetning til i bøkene er Øystein Runde både forfatter og tegner her, og han blander gammel og nyere historie med rølpete innfall og pseudo-action. I “Kiellands Jul” tar han rollen som Dickens’ Ebenezer Scrooge, der de andre tre opptrer som spøkelser. Sammen med “Henrik Ibsen og Finansgrisen”, sistnevnte er en hybrid mellom gris og sommerfugllarve med apetitt for penger, utgjør de halve heftet. Etter noen 2-3 siders historier, avrundes heftet med “Hvem drepte Henrik Ibsen”, en noe absurd krimgåte. Mye bra småpoenger (som “Avisgutten Vidkun” og en zombie-Ole Bull), men ikke min julefavoritt i år.

Knut Gribb Julen 2010
Av: Sverre Årnes og Ivan Andreassen
ISBN 978-82-516-3413-7
36 sider
49,50 kroner
Schibsted Forlag AS

Morgan Kane Julen 2010
Av: Louis Masterson og Ernst O. Meister
40 sider
59,50 kroner
Aller Media AS

De fire store Julen 1898
Av: Øystein Runde
ISBN 978-82-02-34302-6
36 sider
49,50 kroner
Cappelen Damm

divider
  1. Hei. Har du også Knut Gribb Julen 2011, De fire store når de døde våkner 2007 og De fire store Bukk fra luften, bukk fra bunnen – Obstfelder er forsvunnen! 2010


    Rolf Inge Nilsen    15. December 2011, 00:23    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Bjoulv (FIRE ESS I ERMET)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN)
Jostein Hansen (FIRE ESS I ERMET)
Ipcomics (FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN)
Ipcomics (FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN)
øyvind B (FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN)