Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

RARE SMÅ BETRAKTNINGER (24.01.10 )

Bendik Kaltenborns antologi Serier som vil deg vel kan gjøre deg uvel, og i alle fall litt forvirret. Men de vil deg vel.

Av: Trond Sätre

Bendik Kaltenborn er en høy stjerne i norske serieskaperes indie-miljø. Han var med på å grunnlegge Dongery Forlag og vant Sproingprisen for ”Seks Sultne Menn”. Jevnlig i løpet av det siste tiåret har han også levert illustrasjoner og korte serier, både på oppdrag og på eget initiativ. Antologien Serier som vil deg vel samler disse, både de tidligere publiserte og de upubliserte.

Boka kan ikke kalles en grafisk roman. Med noen svært få unntak er seriene (som i noen tilfeller er bildesekvenser snarere enn tegneserier) korte, vanligvis på en til tre sider. Dermed virker det ikke naturlig å skulle lese den fra perm til perm; dette er mer den typen bok du blar litt i når du trenger atspredelse og nye inntrykk.

Kaltenborn har en egen stil. Streken hans kan minne om Christopher Nielsens, men er enda mer flytende og fleksibel, og samtidig minst like selvsikker. Fortellermessig er han like burlesk som Nielsen, men har større sans for underfundigheter og for det surrealistiske. Historiene i denne samlingen krever vanligvis litt tankevirksomhet på grunn av den før nevnte surrealistiske tonen. Kaltenborn ser ut som han foretrekker å fatte seg i korthet, men han er også god når han breier seg mer. Bokas eneste lengre fortelling ”Jeg Husker Ikke” (fra den slovenske antologien Stripburger) utmerker seg med en elegant og glidende overgang fra realisme til surrealsime.

No Comprendo Press tar også høyde for at leseren vil være interessert i Kaltenborns meritter – Bakerst i boka finner vi en fullstendig og bibliografisk oversikt over alle bidragene. Hvis du kjøper denne boka, vet du høyst sannsynlig hva du får – Eller rettere sagt, du vet hva slags stil du får. Innholdet kan nok likevel overraske og utfordre deg, men på en god måte.

Serier Som Vil Deg Vel
ISBN 9788291187907
136 sider
200 kr.
No Comprendo Press

divider
  1. En fantastisk utgivelse! Ikke bare innholdet men også utrolig bra gjennomført i design og kvalitet.


    Jølle Smerkerud    24. January 2010, 23:59    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)